Crioterapia leziunilor cutanate (înghețare cu azot lichid)

Crioterapie

Procedura constă în aplicarea unor cantități mici de azot lichid pe diferite zone ale pielii.  Tratamentul actionează prin înghețarea formațiunilor nedorite pe piele în vederea îndepărtării acestora cu risc minim de cicatrici. Această procedură este o alternativă eficientă si sigură la tratamentul chirurgical clasic pentru îndepărtarea anumitor leziuni cutanate inestetice, precanceroase sau chiar maligne care răspund bine la acest tip de tratament.

Indicațiile crioterapiei

  • Veruci vulgare, Negi, Veruci genitale (Condiloame genitale), Moluscum contagiosum
  • Keratoze seboreice, Acrocordoane, Papiloame, Angioame
  • Carcinom bazocelular superficial, Keratoze actinice și Boala Bowen
  • Leziuni vasculare – Hemangioame, Telangiectazii
  • Cicatrici hipertrofice sau cheloide

Azotul în stare lichidă la minus 196 de grade Celsius se păstrează intr-un dispozitiv special din care se pulverizează țintit pe piele. Aplicat astfel pe piele suficient timp, se va ajunge in zona respectivă la o temperatură necesară pentru a distruge leziunile țintite, fără a distruge pielea sănătoasă. Indepărtarea leziunilor superficiale se poate realiza intr-o singură ședință dar pentru leziunile profunde în general este nevoie de mai multe ședințe.

Crioterapia este o metoda rapidă și foarte puțin dureroasă de tratament. Senzația produsă in timpul procedurii este cea de răcire a pielii, fiind urmată la câteva minute post-procedură, in perioada de decongelare, de o senzație ușoară de arsură. Această senzație poate persista câteva ore. In câteva zile se poate forma o flictenă (veziculă cu lichi) în jurul leziunii tratate. Crioterapia se poate face fără riscuri la orice vârstă si în orice zonă a corpului. Nu necesită anestezie, pansamente, suturi și se evită apariția sângerărilor, a rănilor deschise, a infecțiilor, precum și a cicatricilor.

Reacțiile post crioterapie sunt minime si de scurtă durată având doar un impact local. Pot apărea: roșeață si edem (umflatură), uneori poate sa apară o bulă (flictenă) care în timp își elimină conținutul și formează o crustă. După desprinderea crustei poate rămâne pe piele o zonă mai albă la locul intervenției. Se va face o re-evaluare a leziunii la aproximativ o lună de la tratament. Rezultatele cosmetice sunt foarte bune și se pot trata mai multe leziuni în aceeași ședință.