Chirurgia leziunilor și tumorilor pielii

chirurgia leziunilor

Nevii pigmentări sau alunițele

Sunt formațiuni benigne localizate la nivelul pielii, nu sunt cancere de piele, dar există riscul de transformare malignă in special in cazul celor care sunt expuse la traumatisme repetate sau la radiații solare. Frecvent la examinarea leziunii, ne aflăm in fața unei pete de culoare maronie, sferică sau ovală, ale cărei dimensiuni rar depășesc un centimetru. Nu se asociază cu durere decât in cazuri excepționale.

Tratamentul chirurgical se recomandă pentru eliminarea riscului de transformare malignă, în special în cazul alunițelor ce sunt frecvent traumatizate în rutina zilnică (îmbrăcare, desfășurarea activităților cotidiene) și a celor care sunt expuse in mod frecvent la soare. Intervenția chirurgicală se realizează sub anestezie locală, activitatea se poate relua la câteva ore de la terminarea operației.

Lipomul

Apare ca o umflatură sub piele, de obicei nedureroasă și este de fapt o aglomerare de țesut adipos. Este una dintre cele mai frecvente tumori benigne, adică nu este cancer și nu are capacitate de metastazare. In lipsa tratamentului chirurgical crește treptat și poate ajunge la dimensiuni impresionante. Dimensiunile lipoamelor variaza de la câțiva milimetri până la zeci de centimetri.

Nu toate lipoamele trebuie operate. Uneori nu este necesar nici un tratament. Lipomul de dimensiuni mici, sub un centimetru, nu necesită tratament, doar urmărire. Lipoamele de peste doi centimetri au indicație să fie excizate. Un lipom care crește constant e un semnal de alarmă și trebuie îndepărtat. Unele lipoame pot crește foarte repede dar și cele care cresc lent pot ajunge în timp la dimensiuni impresionante.

Tratamentul chirurgical constă în excizia (scoaterea) lipomului și închiderea pielii (sutura). In cazul lipoamelor de dimensiuni mici si medii intervenția se poate realiza cu anestezie locală. Recuperarea este de regulă rapidă, pacientul putând de a doua zi să iși desfășoare activitatea cotidiană în limite normale.

Chistul sebaceu

Chistul sebaceu apare frecvent la nivelul scalpului (pielea păroasă a capului), feței, gâtului si umerilor și mult mai rar la nivelul membrelor superioare si inferioare. Se formează prin obstrucția (blocarea) orificiului unei glande sebacee si se prezintă ca o formațiune subcutanată de formă sferică sau ovoidală, cu diametrul variind de la 2-3 mm până la câțiva centimetri, asociată sau nu cu eritem (piele roșie) și edem (umflătură). In formele infectate asociate cu eritem si edem, apar dureri de intensitate moderată ce au adesea caracter pulsatil.

Tratamentul chirurgical constă în excizia chistului si sutura tegumentului, intervenția desfășurându-se sub anestezie locală. Excizia corectă presupune îndepărtarea în întregime a chistului și a capsulei, minimizând astfel riscul de recidivă. In cazul formei infectate riscul de recidivă este mult crescut, de aceea se recomandă exciza precoce a chistului sebaceu. De asemenea în stadiul septic (forma infectată) rezultatul estetic este influențat negativ.

Xantelasmele

Reprezintă depuneri de lipide (grăsimi) anormale în piele, cel mai frecvent localizate la nivelul pleoapelor. Sunt pete galbene cu aspectul unor plăci sau noduli albi-gălbui care se pot extinde în timp. Sunt moi, nedureroase, au suprafața netedă și nu dispar de la sine, ci dimpotrivă, cresc lent in dimensiuni.

Tratamentul chirurgical se face cu anestezie locală și presupune excizia formațiunii si sutura tegumentului. Rezultatul cosmetic este cu atât mai bun cu cât prezentarea la medic se face mai repede, când formațiunea are dimensiuni mici. Riscul de recidivă există chiar și după îndepărtarea lor chirurgicală, dar este mult redus comparativ cu alte opțiuni terapeutice unde, recidiva poate ajnge la 40% din cazuri.

Tratamentul cicatricilor

Inestetice, late, deformate, supradenivelate (cu excepția cicatricilor cheloide si hipertrofice pe care le tratez prin injectare cu o solutie pe baza de corticosteroizi specială pentru acest tratament) este un tratament chirurgical. Presupune re-excizia (scoaterea) cicatricei și a țesutului cicatriceal subjacent și efectuarea unei noi suturi conform tehnicilor specifice chirurgiei plastice. Se va forma o cicatrice nouă superioară din punct de vedere estetic. Intervenția se realizează cu anestezie locală iar recuperarea este rapidă.

Cancerele de piele

Foarte mulți pacienți se așteaptă ca un cancer de piele să doară sau măcar sa-și facă simțită prezența. Din păcate de multe ori nu există nici un semn care să atragă atenția, doar aspectul leziunii este cel care poate ridica o suspiciune. Orice leziune nou aparută pe piele sub diferite forme – o pată, un nodul sau chiar un coș care nu se vindecă în câteva săptămâni – trebuie să fie un semnal de alarmă. Identificarea precoce a cancerelor de piele: carcinomul bazocelular (epiteliom), carcinomul scuamo-celular și a melanomul – este esențială pentru succesul tratamentului.

Mai multe despre cancerele de piele...